ESTERA (4)

CE TREBUIE FACUT PENTRU UN OM PE CARE VREA SA-L CINSTEASCA IMPARATUL?

blogul lui "DUTU"

blogul lui „DUTU”

*Cuvantul de aur:Haman a intrat, si imparatul i-a zis: „Ce trebuie facut pentru un om pe care vrea sa-l cinsteasca imparatul?” Haman si-a zis in sine: „Pe cine altul decat pe mine ar vrea imparatul sa-l cinsteasca?” (Est.6:6)

Desigur dupa o noapte de veghe marele”HAMAN”s-a grabit sa ajunga mai repede la palat ca sa ceara incredintarea imparatului in planul sau criminal de al spanzura pe Mardorheu.Dar cuvantul spune ca;cine sapa o groapa cade in ea.”Haman”n-a dormit,dar si pe imparat l-au chinuit gandurile toata noaptea citind in cartea Cronicilor si cand a vazut ca un Iudeu care statea la poarta i-a salvat viata,l-a mustrat constiinta ca n-a dat nici un fel de rasplata acelui om.

Dimineata imparatul isi intreaba slujitorii:Ce cinste si marire I s-a facut lui”Mardorheu”Pentru aceasta?
Cred ca si Mardorheu si-o fi pus intrebarea,mai dar la un om care-i faci asa un mare bine sa nu-ti dea nici o rasplata?Dar de multe ori se intampla si asta la cel care i-ai facut bine sa-ti rasplateasca cu rau.*Nu i s-a facut nimic, au raspuns cei ce slujeau imparatului.

Imparatul fara sa mai stea pe ganduri intreaba:Cine-i in curte?

Slujitorii i-au raspuns:Haman,a intrat.Chemati-l aici indata.

Cand Haman a intrat imparatul i-a zis:Mai Haman;ce trebuie facut pentru un om pe care vrea sa-l cinsteasca imparatul?

Haman imediat s-a gindit:Pe cine altul vrea imparatul sa cinsteasca decit pe mine?

Dupa el eu sant cel mai mare si de la mine in jos toti sant inferiori.

Si-i raspunde imparatului:Omul pe care vrea sa-l cinsteasca imparatul,trebuie sa i se aduca haina imparateasca aceea cu care se imbraca imparatul,si calul pe care calareste imparatul,si sa i se puna cununa imparateasca pe cap.Sa se dea haina si calul uneia,din capeteniile de seama ale imparatului,apoi sa imbrace cu haina pe omul acela pe care vrea sa-l cinsteasca imparatul,sa-l plimbe calare pe cal prin locul deschis al cetatii,si sa se strige inaintea lui:Asa se face omului pe care vrea imparatul sa-l cinsteasca!.

Imparatul a zis lui Haman:Ia indata haina si calul,cum ai zis,si fa asa Iudeului”Mardorheu”,care sade la poarta imparatului.Nu lasa nefacut nimic din ce-ai spus.

Pe Haman cred ca l-a apucat transpiratia dar cand imparatul porunceste nu te poti impotrivi.In Proverbe spune:Scoate pe cel rau dinaintea imparatului ,si scaunul lui de domnie se va intari prin neprihanire.

Haman a luat Haina si calul,a imbracat pe Mardorheu,l-a plimbat calare pe cal prin locul deschis al cetatii,si a strigat inaintea lui:Asa se face omului pe care vrea imparatul sa-l cinsteasca!Dupa toata regizarea aceasta Mardorheu s-a intors la poarta,iar Haman s-a dus in graba acasa si a marturisit tot ce i se intimplase nevestei sale Zeres si tuturor prietenilor sai.Iar prietenii cu nevasta i-au spus:Daca Mardorheu inaintea caruia ai inceput sa cazi este din neamul Iudeilor,nu vei putea face nimic impotriva lui ci vei cadea inaintea lui.

Inca nu terminasera de vorbit si famenii au venit dupa Haman sa-l duca la ospatul Esterei.

Si de aceasta data imparatul a intrebat-o pe imparateasa:Care este cererea ta imparateasa Estero?
Ea iti va fi implinita.Ce doresti?

Raspunsul Esterei a fost:Daca am capatat trecere inaintea ta,imparate,si daca gaseste cu cale imparatul,da-mi viata:iata cererea mea:si scapa pe poporul meu:iata dorinta mea!
Caci eu si poporul meu santem vanduti sa fim nimiciti,junghiati si prapaditi.Macar daca am fi vanduti sa fim robi si roabe,as tacea,dar vrajmasul n-ar putea sa inlocuiasca pierderea facuta imparatului.Imparatul manios a intrebat-o pe Estera:Cine si unde este acela care are de gand sa faca asa?

Estera a raspuns:Apasatorul,vrajmasul,este Haman,raul acesta!Haman a ramas ingrozit in fata imparatului si in fata imparatesei.

Daca ne amintim prin credinta despre tabloul Domnului Isus din ultima seara cand s-au adunat la cina si Domnul le-a spus ca unul din cei doisprezece il va vinde.

Iuda nu s-a ingrozit de loc,ba,cu obraznicie a intrebat si el:Nu cumva sint eu invatatorule?

Da,i-a raspuns Isus,tu esti!

Haman n-a mai avut cuvinte sa se apere sau sa raspunda.De aceea spune Scriptura ca in ziua judecatii din cuvintele tale vei fi scos vinovat sau nevinovat.Imparatul manios a parasite ospatul si Haman a ramas sa-si ceara viata de la imparateasa ca isi vedea sfirsitul.

Cand a intrat imparatul Haman chiar se aruncase in genunchi spre patul imparatesei si imparatul vazind aceasta a exclamat:”Cum sa mai si silesti pe imparateasa,la mine in casa imparatului?
Si Harbona, unul din fameni,a zis in fata imparatului :Iata spinzuratoarea pregatita de Haman pentru Mardorheu,“care a vorbit spre binele imparatului,este ridicata in casa lui Haman,la o inaltime de cincizeci de coti.

Haman sa fie spinzurat pe ea!A fost replica imparatului.

Haman a fost spanzurat pe spanzuratoarea pregatita de el lui Mardorheu.De aici invatam ca atunci cand facem bine si vorbim bine despre semenii nostri   bine gasim zice o vorba.

Talharul de pe cruce din vremea Domnului Isus  l-a infruntat pe celalalt talhar spunandu-i:Nu te temi tu de Dumnezeu ,tu care esti sub aceeasi osinda?

Pentru noi este drept,caci primim rasplata cuvenita pentru faradelegile noastre;dar omul acesta n-a facut nici un rau.

Vorbe bune,chibzuite si frumoase care in final i-au adus mantuirea.

Haman raul a fost spanzurat,ca,Scriptura zice:Un imparat intelept vantura pe cei rai,si trece cu roata peste ei.Si,”Iudeul  Mardorheu”ajunge al doilea ca pozitie in imperiu.

Imperiul s-a consolidat sub mana lui Mardorheu,iar toti Iudeii au facut din aceasta o zi de sarbatoare si de bucurie din neam in neam.Iar familia lui Haman asa dupa cum Domnul  a spus ca va lupta impotriva lui Amalec pina-i va sterge numele de sub ceruri toti copii lui au fos spanzurati de catre Iudei si facand din aceasta zi o zi a bucuriei. VA URMA…

~sprelumina~

(dutu)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s