Credința în timpul unei crize fără soluție: diagnosticul terminal

Credința în timpul unei crize fără soluție: diagnosticul terminal

           „De fiecare dată când ne culcăm seara, este o repetiție pentru ziua în care ochii noștri se vor închide definitiv și ne vom trezi de partea cealaltă a eternității”, spunea Joni Eareckson Tada într-un interviu pentru Christianity Today (CT). Femeia care a stat paralizată, într-un cărucior cu rotile, 40 de ani, dintre care ultimii 10 suferind de durere cronică, tocmai aflase că are cancer la sân. Experiența de viață a lui Joni este cutremurătoare, însă tocmai acest lucru o face exemplară.

Foto: christianfilmdatabase.comQuadriplegică de la 17 ani, când un accident la înot i-a afectat măduva spinării, lăsând-o paralizată de la umeri în jos, Joni s-a luptat pentru o viață cât mai plină de sens. Bazându-se foarte mult pe credință și autodeterminare, femeia a reușit să fondeze o organizație creștină pentru persoanele cu dizabilități, care a câștigat succes la nivel internațional, și să devină nu doar un vorbitor popular, ci și un autor de bestseller și un artist apreciat. Reușita sa a fost atât de spectaculoasă încât, la sfârșitul anilor ’70, Joni devenea personajul de film, într-o peliculă despre viața ei de până atunci.

 

„Învățăm în fiecare zi să murim. Suferința ne învață asta. Ne pregătește,” spunea Joni în interviul CT, lansând astfel un apel încurajator atât pentru cei care nu suferă, cât și pentru cei aflați în suferință, de a privi demn către perspectiva neplăcută a morții, pregătindu-se pentru ea.

 

„În fiecare zi, murim o mie de morți. Nu umblăm prin valea umbrei morții doar atunci când aflăm un diagnostic, sau când supraviețuim unui atac cerebral. Trecem prin valea umbrei morții de fiecare dată când spunem ‘nu’ dorințelor noastre egoiste. Când spunem ‘da’ harului lui Dumnezeu, învățăm să murim.” Harul lui Dumnezeu, cum spunea ea, a jucat un rol decisiv în toate victoriile personale ale lui Joni. Când a aflat că are cancer, femeia avea deja exercițiul luptei pentru supraviețuire, astfel că, atunci când a primit diagnosticul, perspectiva ei despre suferință „nu s-a schimbat deloc”. „Am examinat din nou Scriptura, urmărind fiecare pasaj privitor la vindecare. Așa am făcut când am rămas paralizată, și așa am făcut acum 10 ani, când am pornit la un alt drum al durerii în viață (…) când am primit diagnosticul de cancer, m-am uitat iar la aceleași versete; cuvintele lui Dumnezeu nu se schimbă.”

 

Ca și Joni, în momente de criză, mulți creștini găsesc alinare în cuvintele Bibliei. Pentru ei, Scriptura se dovedește a fi o resursă valoroasă chiar și atunci când trebuie să se confrunte cu ceva teribil, precum o boală terminală. Gotquestions.org  face o bogată trecere în revistă a încurajărilor pe care Cartea Sfântă le oferă celor care trec prin valea umbrei morții.

 

„Să știi că lui Iisus îi pasă„, scrie Michael Houdmann, pentru GotQuestions. „Mântuitorul a plâns atunci când prietenul Lui, Lazăr, a murit (Ioan 11:35) și inima Lui a fost atinsă de durerea familiei lui Iair (Luca 8:41-42).” În același timp, tot Iisus este Cel care le spune creștinilor că nimeni pe lumea aceasta nu este scutit de necazuri (Romani 5:12), însă ele nu trebuie să ne descurajeze (Ioan 16:33). „În viața aceasta nu ne este garantată sănătatea fizică, însă acelora care cred în Dumnezeu le este promisă siguranța spirituală, pentru întreaga eternitate (Ioan 10:27-28). Nimic nu poate vătăma sufletul„, mai scrie Houdmann.

 

„E bine să reținem că nu tot ceea ce ni se întâmplă rău este un rezultat direct al păcatului nostru. A avea o boală terminală nu este o dovadă că Dumnezeu îl pedepsește pe acel om. Amintiți-vă ocazia în care Iisus și ucenicii lui au întâlnit un om care a fost orb din naștere. Ucenicii L-au întrebat pe Iisus: ‘Învățătorule, cine a păcătuit, omul acesta s-au părinții lui, de s-a născut orb?’ Iisus a răspuns: ‘N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinții lui, ci s-a născut așa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.'” (Ioan 9:2-3)

 

Biblia surprinde caracterul efemer al vieții care este, „în cel mai bun caz, ‘un abur’, motiv pentru care Dumnezeu a pus în inimile oamenilor gândul eternității (Eclesiastul 3:11). Planul lui Dumnezeu pentru copiii Lui include și moartea lor, care este ‘scumpă înaintea Domnului’ (Psalmi 116:15)”, adaugă autorul GotQuestions. Sublinierea lui pune într-o lumină mai clară experiența pastorului Ed Dobson (fost membru al comitetului Moral Majority, purtător de cuvânt pentru Jerry Falwell, vicepreședinte la Liberty University, numit pastor al anului de către Institutul Biblic Moody), relatată în cartea Seeing Through the Fog (Privind prin ceață).

 

Foto: bbhchurchconnection.wordpress.comDiagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), Dobson se confruntă cu o moarte dureroasă, care survine lent, pe măsură ce mușchii lui cedează rând pe rând în fața bolii. Însă în miezul acestui parcurs dureros, Dobson spunea că a învățat o lecție prețioasă de predare. Într-una dintre ultimele sale predici, după strângerea colectei (obicei practicat de bisericile protestante și neoprotestante pentru strângerea zecimilor), pastorul a cerut ca una dintre tăvile folosite pentru colectă să îi fie adusă goală în față. Arătând spre aceasta, a spus că Dumnezeu nu așteaptă de la credincioși doar bani, ci dorește ca ei să îi ofere Lui orice, chiar viața lor. Drept ilustrație, pastorul și-a continuat predica stând în tava respectivă.

 

Editorialistul Rob Moll nota într-o recenzie  a cărții lui Dobson că „astăzi creștinii nu vorbesc despre moarte, ci despre experiențe din preajma morții, despre care cred că oferă un fel de dovadă magică a faptului că există o viață mai bună după”, deși mai importantă decât curiozitatea pentru ce va fi după moarte ar fi pregătirea pentru moarte în sine. Un documentar cuprinzând povestea lui Ed Dobson ar putea fi o sursă bogată de inspirație în acest sens.

Sursa:  http://www.semneletimpului.ro/stiri/Credinta-in-timpul-unei-crize-fara-solutie–diagnosticul-terminal-12321.html

 

 

Taguri:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s