CARE ESTE IMPARATUL TAU?

CARE ESTE IMPARATUL TAU?   By David (duţu) Miclea

 Dupa ce S-a nascut Isus in Betleemul din Iudeea, in zilele imparatului Irod, iata ca au venit niste magi din rasarit la Ierusalim si au intrebat: “Unde este Imparatul de curand nascut al iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in rasarit si am venit sa ne inchinam Lui.”  Cand a auzit imparatul Irod acest lucru, s-a tulburat mult; si tot Ierusalimul s-a tulburat impreuna cu el. (Matei.2:1-3)

Nu o data ci de mai multe ori Israelul a fost pus in situatia de a allege dintre un imparat oarecare si adevaratul Imparat Isus,e trist, de fiecare data l-au respins pe Imparatul Imparatilor.

 

(1) PRIMA RESPINGERE

Poporul Israel,si-au dorit un imparat ca si popoarele din jur:Ei au zis: “Iata ca tu esti batran, si copiii tai nu calca pe urmele tale; acum pune un imparat peste noi sa ne judece, cum au toate neamurile.” (1Sam.8:5) Si Domnul a zis lui Samuel: “Asculta-le glasul si pune un imparat peste ei.”  (1Sam.8:22) Si astazi, voi lepadati pe Dumnezeul vostru, care v-a izbavit din toate relele si din toate suferintele voastre, si-I ziceti: “Pune un imparat peste noi!” Infatisati-va acum inaintea Domnului, dupa semintiile voastre si dupa miile voastre.” (1Sam.10:19) Samuel a zis intregului Israel: “Iata ca v-am ascultat glasul in tot ce mi-ati zis si am pus un imparat peste voi. (1Sam.12:1) Iata, dar, imparatul pe care l-ati ales si pe care l-ati cerut; iata ca Domnul a pus un imparat peste voi. (1Sam.12:13)

L-au ales pe Saul ,care adevenit primul imparat a lui Israel. Saul nu a fost un imparat la care poporul de fapt se astepta(asa sunt toti oamnei care doresc sa devina ceva ,isi asaza toate promisiunile pe platforme subrede si nu vor reusi aproape nici odata sa implineasca ce au promis).Saul a fost un om rau ,razboinic.le-a asezat bir greu de platit (taxe) iar la urma a cautat in dorinta de asi mentine tronul sa isi omoare propriul copil :Ionatan ,a fost incontinu pe urmele ginerului David ca  sa il omoare. Pe piatra mormantului lui s-ar fi potrivit prea bine cuvintele spus intr-o vreme de luciditate din viata lui: Am lucrat ca un nebun si am facut o mare greseala.” (1Sam.26:21).Cu toate acestea , e trist ,dar adevarat :Israelul l-a respins(lepadat)pe Dumnezeu (Imparatul imparatilor si Domnul domnilor)au ales un imparat pe Saul.

  (2) A DOUA RESPINGERE:

Poporul avea de ales dintre :   Irod si Isus ,l-au ales pe Irod (toata cetatea,poporul era tulburat impreuna cu imparataul,il compatimeau,dar l-au ales)

Irod a trait intre ani 73 -4 era noastra.Imparatu Irod s-a nascut dintr-o famile instarita,la 25 de ani a fost numit:Guvernator al Iudeilor. Romani au fost impresionati de felul in care controla pe evrei rebeli ,astfel primeste titlu de :Imparta al Iudeilor. Nimeni nu l-a luat la intrebari despre felul in care conducea pana ce s-au gasit niste magi din Rasarit sa  il intrebe  despre noul imparat.De-a lungul anilor Irod a omorat o multime de oameni;cumnat,soacra,doi copii de ai lui din cei 14 pe care ii avea si unul de la una din cele zece femei pe care le avea.acestia sunt numai catva ca sa ne dam seama cu ce imparat avem de-a face.Imparatul care era in stare se omoare pe oricine ii sta in cale.Irod  a avut putere militara si putere politica,in acelasi timp a construit sapte palate,sapte teatre care fiecare aveau o capacitate pana la 10.000 de oameni,a construit un tern de sport care putea sa gazduieasca mii de suporteri, a reconstruit templu din Ierusalim, sunt numai cateva din realizarile lui. Care a fost reactia magilor din Rasarit,vazand o stea,stiind caci un Imparat din Cer vine pe Pamant,(au stiut atunci caci un nou imparat s-a nascut). Au luat drumul imparatesc spre palatal imparatului Irod cu urmatoarea intrebare: ‘Unde este Imparatul de curand nascut al iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in rasarit si am venit sa ne inchinam Lui.”

O supriza pentru imparat ,si o tulburare l-a cuprins pe el si tot Ierusalimul s-a tulburat impreuna cu el,gandindu-se la tronul lui si cine de fapt e noul imparat!Schimbarea imparatului insemna varsare de sange,asa caci a dat ordin ca toti copii de parte barbateasca pana la doi ani sa  fie omorati cu gandul caci va distruge si pe  noul imparat.Irod isi pastra tronul prin forta si omoruri ,Isus in schimb a arata supusilor Lui sacrificiu personal

Irod a fost obsedat de putere,prestigiu si avar dupa  avere   Isus in schimb a venit sa faca voia Tatalui in umilintaAcum cand ai vazut diferenta dintre cei doi imparati,nu ai vrea ca si magi sa vii,sa te inchini Pruncului Isus care este Imparat ;ori exista in tine un pic din Irod, vrei sa mentii tronul inimi pentru tine?

(3)A TREIA RESPINGERE

Pe vreme lui Pilat ,Isus intra in Ierusalim in mijlocul strigatelor de bucurie,implinind cuvintele profetice care erau cu privire la El:Spuneti fiicei Sionului: “Iata, Imparatul tau vine la tine, bland si calare pe un magar, pe un magarus, manzul unei magarite.” (Mat.21:5) “Nu te teme, fiica Sionului; iata ca Imparatul tau vine calare pe manzul unei magarite.” (Ioan.12:15) Nu a trecut multe zile dupa aceia cand aceiasi multime il resping pe Acela care de drept era Imparat.Era ziua Pregatirii Pastilor, cam pe la ceasul al saselea. Pilat a zis iudeilor: “Iata Imparatul vostru!”Dar ei au strigat: “Ia-L, ia-L, rastigneste-L!” “Sa rastignesc pe “Imparatul vostru”?”, le-a zis Pilat. Preotii cei mai de seama au raspuns: “Noi n-avem alt imparat decat pe cezarul!”  Atunci L-a dat in mainile lor, ca sa fie rastignit. Au luat deci pe Isus si L-au dus sa-L rastigneasca.(Ioan.19:14-16)

CEZAR; un imparat al romanilor ,doritor de cotropire (varsare de sange) avar si ingamfat ,dar poporul a strigat in gura mare :il vrem pe Cezarul,si Isus sa fie restignit ,la moarte cu El.si L-au respins –e,trist dar adevarat…

ISUS: Noul Imparat un copil,nascut dintr-o familie saraca,,mare le-a fost mirare cand au gasit pe Imparatul Iudeilor,au scos darurile si  s- au inchinat  Imparatului pe care il cautau. El era Imparat(ce nu s-a mai pomenit sa se nasca  un imparat.poate print,dar direct imparat,nici in povesti nu s-a auzit ,e un fapt real)Isus e Imparat si inca Imparatul meu. E greu de inteles ;cine isi poate imagina un imparat nascut dintr-o fecioara,nascut intr-un grajd din Betleem,un simplu dulgher,imparatul acesta pe care magi din Rasarit il cauta nu e imparat ca acel pe care lumea il stie:

*. Imparati popoarelor sunt nascuti pe cearceafuri de matasa si in luxoase palate nu intr-un grajd

*Imparati poporelor sunt instruiti de mici cum sa conduca cum sa iasa victoriosi in razboaie .Ce diferenta?

*Imparatii poporelor au armate— Isus(Imparatul) are 12 oameni (pescari uni)dupa El pe care ii numeste simplu:ucenici.

*Imparatii poporelor au masini luxoase la scara —Isus(Imparatul) umbla descult ,pe jos in praful de pe drumurile Iudeiei.

*Imparati popoarelor au multimi de domni /doamne plini de bani nume si fala in jurul lor—Isus(Imparatul)era urmat de:pacatosi,vamesi,de femei pacatoase,si de o multime fara numar de bolnavi.

*Imparati popoarelor traiesc in palate bine aranjate si decorate—Isus(Imparatul nu avea o casa a Lui,un loc unde sa isi aseze capul.

*Imparati popoarelor au haine scumpe si sunt plini de lanturi si inele de aur—Isus(Imparatul) nu a avut numai o camasa,si pe  aceasta soldati romani au luat-o inainte de moartea Lui.Iti imaginezi ce mare diferenta ,pe langa tote aceste I sa mai adaugat si umilinta ce a purtat-o.

Pentru orice trecator ramane scris (trebuie sa moara) intr-o zi viata lui sa terminat,dar  Pruncul nascut Imparat are un destin vecinic, El este Imparatul imparatilor si Domnul domnilor,Imparatia Lui nu se va sfarsi niciodata.

Imparatia Lui e singura Imparatie care va dainui cand toate celelalte imparatii vor fi distruse. Imparatia lui e o Imparatie Vesnica.

Dupa mai bine de doua mii de ani suntem asezati in fata unei alegeri :Care am vrea sa ne fie imparat.:Unul ca Saul?.Unul ca Irod?,Unul ca Cezar?,Unul ca?.. si ceilalti de felul acesta care isi pastreaza tronul si nu poti sa te apropi de ei ,ori unul ca ISUS? (Dumnezeu)care intr-o imprejurare a spus unui om :Este loc stai langa Mine pe stanca”.Pe care il vei alege acela iti va conduce viata,destinele tale si la urma vei culege din ce ai ales..

Ai grija fa o alegere buna alege-L pe Isus sa fie Imparatul tau si vei fi fericit.

Amin

~sprelumină~

(duţu)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s