POCĂIT OR PĂCĂLIT…

POCĂIT OR PĂCĂLIT…

EŞTI POCĂIT ORI PĂCĂLIT?

Inainte de a raspunde as vrea sa intelegem cateva lucruri despre “Pocainta”

1-CE ESTE POCAINTA?

*Pocainta este un dar de la Dumnezeu

(a)Dupa ce au auzit aceste lucruri, s-au potolit, au slavit pe Dumnezeu si au zis: “Dumnezeu a dat deci si Neamurilor pocainta, ca sa aiba viata.”(Fapte.11”18).

(b)..sa indrepte cu blandete pe potrivnici, in nadejdea ca Dumnezeu le va da pocainta, ca sa ajunga la cunostinta adevarului; (2Tim.2:25)

*Pocainta e raspunsul omului la porunca lui Dumnezeu .Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca; (Fapte.17:30)

*POCAINTA E INTOARCEREA SINCERA .O intoarcere de la faptele intunericului la faptele lumini.Un om pocait e credinciosul in Dumnezeu care se pocaieste intreaga lui viata,defapt credinciosul incepe cu pocainta ,traieste pocainta si sfarseste in pocainta.” Asadar, fratilor, noi nu mai datoram nimic firii pamantesti, ca sa traim dupa indemnurile ei. Daca traiti dupa indemnurile ei, veti muri; dar daca, prin Duhul, faceti sa moara faptele trupului, veti trai.(Romani 8”12-13) Pocaitul este omul care isi recunoaste pacatul din viata lui ;se caieste de el.cere indurarea Domnului si se lasa de pacat fara sa il mai infaptuiasca (o cadere in genunchi ,o remuscare adanca,urmata de lacrimi amar. “Si Petru si-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Isus: “Inainte ca sa cante cocosul, te vei lepada de Mine de trei ori.” Si a iesit afara si a plans cu amar. (Matei.26:75)

*POCAINTA NU ACCEPTA AMANARE(ASTAZI E VREMEA POCAINTEI) El hotaraste din nou o zi: “astazi” – zicand, in David, dupa atata vreme, cum s-a spus mai sus: “Astazi, daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile!” (Evr.4:7) Nu spune: “Astazi voi pacatui, iar maine ma voi pocai !” Mai bine e sa ne pocaim astazi, pentru ca nu stim de vom trai pana maine (Sf. Efrem Sirul).

2-FACE VRE-O DIFERENTA DACA ESTI SAU NU POCAIT?Da o mare diferenta:” Preaiubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi nu s-a aratat inca. Dar stim ca, atunci cand Se va arata El, vom fi ca El; pentru ca Il vom vedea asa cum este. (1Ioan.3:2) E o mare diferenta dintre un om religios si un pocait cu adevarat;cel religios poate sa aiba o forma de evlavie in fata oamenilor,pocaitul ,o traire reala in fata lui Dumnezeu si a oamenilor.

-Pocaitul adevarat e pocaitul care incepe reforma din adancul inimi,continuindu-se cu faptele,vorba,imbracamintea ,trairea…un om pe care inima nu il condamna.(inima trebuie sa devina pocaita mai intaii)

-Pocaitul adevarat este acela in fiinta caruia a intrat Hristos prin minte si a ajuns la inima,nu printr-o stare emotionala sau printr-o frica ori groaza de vreme sfarsitului

-Pocaitul adevarat este fiinta care isi arata marturisirea caci este un pacatos printr-o cainta si o intoarcere din adancul inimi la Hristos.,nu numai printr-o marturisire verbala trecaroare ci printr-o viata traita.Pocainta din vorbe numai nu e o pocainta reala. Nu numai o vorbire publica contra pacatului si in camaruta ta ori in alta parte sa fii un altul un duplicitar (aceeia nu e pocainta) trebuie sa ai si o ura fata de pacat sa il priveasca ca ceva spurcat ,un lucru la care sa nu te mai intorci niciodata.

-Omul care se pocaieste pentru un interes pamantesc(benefici,interese trecatoare prietenii sau sa arati respect fata de neamuri ori stapani) ,acel om nu este pocait,gandul pocaintei noastre trebuie sa se arate in dragostea ce o manifestem fata de El ,cu gandul de-al proslavi pe Dumnezeu.

-Pocaitul adevarat e omul care dupa cea facut o marturisire sincera inchide si poarta spre pacat si arunca cheia in adanc,nu mai lasa nici o portita,nici o oportunitate spre pacat(daca se mai iveste vre-o sansa)Nu se mai intoarce nici-odata la pacat asa cum Petru ne invata:”Cu ei s-a intamplat ce spune zicala adevarata: “Cainele s-a intors la ce varsase” si “scroafa spalata s-a intors sa se tavaleasca iarasi in mocirla.” (2Pet.2:22)

-Pocaitul e omul care traieste prin credinta; vede in Isus un Mantuitor pentru el,crede in invierea din morti ,si nadajduieste la o imparatie a carui imparat va fi Hristos (traieste pentru asa ceva).

***Nimeni nu e atat de bun si de milos ca Domnul; dar nici El nu iarta pe cel ce nu se pocaieste (Sf. Marcu Ascetul)

~sprelumina~

(dutu)

ESTI POCAIT ORI PACALIT?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s