CINA DOMNULUI – “SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA”

CINA DOMNULUI – “SĂ FACEŢI  LUCRUL ACESTA” (1Cor.11:23-31)      By David (duţu) Miclea


*Cuvîntul de aur: Apoi a luat paine; si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si le-a dat-o, zicand: „Acesta este trupul Meu care se da pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.” (Luc.22:19).

*Si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si a zis: „Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.” (1Cor.11:24)
*Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: „Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el.” (1Cor.11:25).

1. “SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA” – O PORUNCĂ/UN ORDIN
-Unde este poruncă, ordin, acolo nu mai este loc pentru negociere, pentru tîrg, pentru compromise, e poruncit şi trebuie împlinit în tocmai.
-(Luca.22:19) O poruncă direct de la Isus cu explicaţie practică.
-(1Cor.11:24-25) O amintire a porunci dată de Isus.
-Apostolul Pavel scoate în evidenţă împortanţă împliniri poruncilor date de Isus, şi beneficial obţinute în urma ascultări.

2. “SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA” – O ADRESARE COLECTIVĂ CU O ŢINTĂ INDIVIDUALĂ
-Participarea la Cina Domnului e o datorie a fiecărui creştin.
-Este o dovadă a faptului că faci parte din acelaşi Trup, Biserica lui Hristos al cărui cap este chiar El, Isus Hristos.
-Este dovada ascultari faţă de Isus.
-Este dovada responsabilităţi, gata de a trăi vestindu-L pe Isus, moartea şi Învierea Sa.

3. “SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA” – O POMENIRE/O AMINTIRE
-Prin participarea la Cina Domnului ne amintim de:
*Trupul Frînt de durere la Calvar, pentru mine.
*De Sîngele Mielului lui Dumnezeu scurs pentru mine.
-De chinurile, suferinţa îndurată, de bătaile cu biciul, de scuiparea, de vorbele pline de hulă la adresa lui Isus, de dejosirea la care a fost dus, de moartea năprasnică, de respingerea pînă şi din partea celor mai apropiaţi de El, de tăcerea Lui, de răbdarea de care a dat dovadă împlinind planul lui Dumnezeu, de iubirea jertfitoare faţă de o lume pierdută, de dragostea pînă la capăt, de rugăciunea pentru cei care Îl batjocoreau, de tot ce a făcut El pentru noi/mine.

4. “SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA” – O SCHIMBARE (ver.26)
-Participarea la Cina Domnului cere o verificare , o examinare personală.
-Timpul Cinei Domnului e timpul cînd am terminat cu judecăţile faţă de alţi şi începem să ne judecăm pe noi, fiecare pe el însuşi.
-Recunoştem păcătoşenia din noi, cerînd iertarea şi îngăduinţă din partea Sa pentru a ne apropia nu prin ale noastre merite, ci prin meritul Lui.

5. “SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA” – INTREVEDERE
-Apropindu-ne de elementele prezente la cină (pînea, care reprezintă Trupul Său, rodul viţei, care reprezintă Sîngele Lui) prin credinţă ne apropiem de El, în acelaşi timp întrevedem marea întîlnire cu El atunci cînd Îl vom vede faţă în faţă.
-Prin credinţă acuma şi într-o zi în realitate la venirea Lui, suntem părtaşi cu Acelaşi Isus, care S-a coborît în ieslea din Betleem arătînd calea umilinţei, a smerenei, cu Isus care predica, vindeca, elibera oameni cuprinşi de boale şi neputinţe, cu Isus care de bună voie a acceptat moartea şi încă moarte de cruce, cu Isus care a fost pus într-un mormînt nou, dar pe care mormîntul, garda romana, s-au dovedit fără putere atunci cînd a ieşit din mormînt Biruitor asupra morţi, cu Isus care E Viu în Veci de Veci, şi care va veni cînd cuvintele; “PÎNĂ VA VENI EL” vor deveni realitate ca să fim părtaşi pentru tot deauna.

*“SĂ FACEŢI LUCRUL ACESTA”, nici tu care citeşti nu eşti exclus de la împlinirea porunci dată de Isus, fă tot ce trebuie, ca să te conformezi marii porunci şi să fi şi tu în părtăşie cu El şi cu Biserica Sa.

~sprelumină~
(duţu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s