DESPRE CASATORIE (9)

DESPRE CASATORIE (9)

Căminul creştin

În alegerea aşezării locuinţei, Dumnezeu doreşte ca noi să avem în vedere, înainte de toate, influenţele morale şi religioase, care vor fi în jurul nostru şi al familiilor noastre.

Când se caută un loc pentru aşezarea casei, fie ca acest scop să călăuzească alegerea. Nu vă lăsaţi stăpâniţi de dorinţa după bogăţii, modă sau de obiceiurile din societate. Aveţi în vedere ceea ce tinde cel mai mult spre simplitate, curăţie, sănătate şi este de adevărată valoare.

În loc să locuieşti undeva, unde poate fi văzută doar lucrarea omului, unde ceea ce se vede şi ce se aude ispiteşte la rău, unde agitaţia şi larma aduc oboseală şi frământare, duceţi-vă acolo unde puteţi privi lucrările lui Dumnezeu. Găsiţi-vă odihna spiritului în frumuseţea, liniştea şi pacea naturii. Lăsaţi ochii să poată poposi asupra câmpurilor verzi, a crângurilor şi a dealurilor. Priviţi cerul albastru, neînnegurat de praful şi fumul oraşelor şi respiraţi aerul înviorător al cerului.

A sosit timpul când, pe măsură ce Dumnezeu deschide calea, familiile trebuie să se mute din oraşe. Copiii trebuie duşi la ţară. Părinţii să aleagă un loc potrivit, pe măsura posibilităţilor lor. Chiar dacă locuinţa e mică, în jur trebuie să fie pământ, care să poată fi cultivat.

Taţii şi mamele care posedă o bucată de pământ şi o casă confortabilă sunt regi şi regine.
Dacă este posibil, căminul trebuie să fie aşezat afară din oraş, unde copiii pot avea pământ pe care să-l cultive. Faceţi în aşa fel ca fiecare copil să aibă bucata lui de pământ; şi, când îi învăţaţi cum să-şi facă grădina, cum să pregătească solul pentru sămânţă şi cât este de important ca buruienile să fie smulse, învăţaţi-i şi cât este de important să îndepărtăm obiceiurile urâte, vătămătoare, din viaţa noastră. Învăţaţi-i să înlăture obiceiurile rele tot aşa cum înlătură buruienile din grădina lor. Vă va lua timp să-i învăţaţi aceste lecţii, însă veţi fi răsplătiţi, mult răsplătiţi.

Pământul are bogăţii ascunse în adâncul său pentru aceia care au curajul, voinţa şi străduinţa de a-i căuta şi aduna comorile. Mulţi fermieri nu au avut rezultate bune în urma lucrului pământului lor, deoarece ei au socotit această muncă a fi una degradantă; ei nu au văzut în aceasta o binecuvântare pentru ei înşişi şi pentru familiile lor.

Părinţii au obligaţia faţă de Dumnezeu de a alege asemenea împrejurimi pentru casa lor, care să fie conforme cu adevărul pe care îl mărturisesc. Astfel, ei vor putea da lecţii corecte copiilor lor, iar copiii vor învăţa să asocieze căminul de jos cu cel de sus. Familia de aici trebuie să fie, pe cât ste posibil, un model al celei din ceruri. Atunci tentaţiile spre ceea ce este josnic şi degradant nu vor mai avea putere. Copiii trebuie învăţaţi că aici sunt doar practicanţi, educaţi spre a deveni locuitori ai locuinţelor pe care Domnul Isus le pregăteşte pentru cei care Îl iubesc şi păzesc poruncile Lui. Aceasta este cea mai înaltă datorie pe care trebuie să o îndeplinească părinţii.

Pe cât este cu putinţă, toate clădirile, pentru a fi locuite de oameni, trebuie aşezate pe terenuri înalte, de pe care apa să se scurgă bine. Astfel se va asigura un loc uscat. Acest aspect este tratat adesea cu prea multă uşurinţă. Suferinţe continue, boli grave şi multe cazuri mortale sunt adesea urmarea aşezării locuinţelor în locuri joase, murdare, producătoare de malarie şi de pe care apa nu se scurge.

În construirea caselor este important în mod special să se asigure o aerisire deplină şi lumina soarelui din belşug. Aerul să circule şi să fie belşug de lumină în fiecare cameră a casei. Camerele pentru dormit trebuie să fie astfel aşezate, încât să existe o circulaţie liberă a aerului zi şi noapte. Nici o cameră nu este corespunzătoare a fi folosită ca dormitor, dacă nu poate fi deschisă zilnic spre a intra aerul şi lumina soarelui.

O curte înfrumuseţată cu câţiva pomi şi arbuşti, împrăştiaţi ici-colo, la o distanţă potrivită de casă, are un efect bun asupra familiei şi, dacă este îngrijită în mod corespunzător, nu va fi vătămătoare pentru sănătate. Însă pomii care fac umbră şi arbuşti aşezaţi prea aproape de casă fac ca aceasta să fie nesănătoasă, pentru că împiedică circulaţia liberă a aerului şi îndepărtează razele soarelui. Urmarea va fi că în casă se acumulează umezeală, mai ales în anotimpurile ploioase.

Mobila să fie simplă şi necostisitoare
Mobilaţi-vă casele cu lucruri simple, lucruri care pot fi mişcate uşor de ici-colo, care pot fi uşor menţinute curate şi care pot fi înlocuite fără o cheltuială prea mare. Prin exercitarea gustului pentru frumos, o casă foarte simplă poate fi atractivă, dacă dragostea şi mulţumirea îşi au sălaşul acolo.
Fericirea nu se găseşte într-o etalare searbădă. Cu cât este mai simplu de întreţinut ordinea într-o casă ordonată, cu atât va fi mai fericită acea casă. Nu este nevoie de lucruri costisitoare şi mobilă scumpă pentru a-i face pe copii fericiţi în căminele lor, ci este necesar ca părinţii să le ofere dragoste şi atenţie duioasă.

1
Aveţi obligaţia faţă de Dumnzeu de a fi întotdeauna modele de bună-cuviinţă în căminul vostru. Nu uitaţi că în ceruri nu este dezordine, iar căminul vostru trebuie să fie un cer aici jos. Nu uitaţi că îndeplinindu-vă cu credincioşie, zi de zi, lucrurile mici, care sunt de făcut în casă, voi sunteţi conclucrători cu Dumnezeu, desăvârşindu-vă un caracter creştin.
Părinţi, să aveţi întotdeauna în minte că voi lucraţi pentru mântuirea copiilor voştri. Dacă obiceiurile voastre sunt corecte, dacă dovediţi ordine, curăţenie, virtute şi dreptate, sfinţirea sufletului, a trupului şi a spiritului, atunci împliniţi cuvintele Mântuitorului: „Voi sunteţi lumina lumii”.

Începeţi de la o vârstă fragedă să-i învăţaţi pe micuţi să aibă grijă de hainele lor. Fiecare să aibă un loc anume, unde să-şi aşeze lucrurile şi să fie învăţat cum să-şi împăturească fiecare lucru în parte, în mod ordonat, şi apoi să-l pună la locul său. Dacă nu vă puteţi permite măcar o piesă de mobilier simplă, folosiţi o cutie în care să faceţi nişte rafturi pe care să le acoperiţi cu pânză curată. Această lucrare de a-i învăţa curăţenia şi ordinea va necesita ceva timp în fiecare zi, însă îşi va primi răsplata în viitorul copiilor voştri, iar în cele din urmă veţi fi scutiţi de timp irosit şi de multe griji.
Unii părinţi îngăduie copiilor lor să distrugă lucrurile, să se joace cu lucruri pe care nu au dreptul să le atingă. Copiii trebuie învăţaţi că ei nu trebuie să umble cu lucrurile care aparţin altora. Pentru confortul şi fericirea familiei, ei trebuie să înveţe să respecte regulile bunei-cuviinţe. Copiii nu sunt mai fericiţi când li se îngăduie să pună mâna pe tot ce văd. Dacă nu sunt educaţi să poarte de grijă, ei vor creşte cu trăsături de caracter lipsite de iubire, distrugătoare.

Nu daţi copiilor obiecte de joacă ce se pot sparge uşor. Dacă faceţi acest lucru, le daţi lecţii, învăţându-i să distrugă. Astfel de sugestii, deşi par de mică însemnătate, au un mare efect în educarea copilului.

Sursa =Daniel Notar
VA URMA…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s