TINERE, FII UN MODEL PENTRU ALŢI (1)

TINERE, FII UN MODEL PENTRU ALŢI (1) (1Tim.4:11-16) By David (duţu) Miclea

*Cuvîntul de aur: Nimeni sa nu-ti dispretuiasca tineretea; ci fii o pilda pentru credinciosi: in vorbire, in purtare, in dragoste, in credinta, in curatie.(1Tim.4:12).

 

UN MODEL DE PRIVIT, O PILDĂ DE URMAT …

1. ÎN CUVÎNT – VORBIRE

-Prin vorbirea ta calculată şi plină de înţelepciune să poţi căpăta credibilitate celor ce te ascultă.

*DE ACEIA MĂSOARĂŢI CUVINTELE (printr-o vorbire lungă poţi să greşeşti, în acelaşi timp să oboseşti pe ascultători şi să te oboseşti şi tu): Cine vorbeste mult nu se poate sa nu pacatuiasca, dar cel ce-si tine buzele, este un om chibzuit. – (Prov.10:19).

*NU OCOLI ADEVĂRUL ORICÎT DE TĂIETOR AR FI: Cine spune adevarul face o marturisire dreapta, dar martorul mincinos vorbeste inselaciune. – (Prov.12:17).

*O VORBIRE ÎNŢELEAPTĂ ADUCE VINDECARE ŞI ESTE ASCULTATĂ CU PLĂCERE, PE CÎND O VORBIRE UŞURATICĂ PRODUCE RĂNII CARE NU E SIGUR CĂ VOR MAI VI VINDECATE: Cine vorbeste in chip usuratic, raneste ca strapungerea unei sabii, dar limba inteleptilor aduce vindecare. – (Prov.12:18).

*CUVINTE PLINE DE ÎNŢELEPCIUNE ASCUNDE INIMA ÎNŢELEPTULUI, ELE SUNT TOT DEAUNA ÎNVĂŢĂTURI NOI PENTRU ASCULTĂTORI: Cine are o inima inteleapta isi arata intelepciunea cand vorbeste si mereu se vad invataturi noi pe buzele lui. – (Prov.16:23) .

*CUVINTELE STRICATE SĂ FIE ELIMINATE COMPLECT DIN VOCABULARUL TĂU: Niciun cuvant stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud. (Efes.4:29).

*FOLOSEŞTE O VORBIRE PLINĂ CU HAR: Vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har, dreasa cu sare, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia. (Col.4:6).

*VORBEŞTE CUVINTELE LUI DUMNEZEU ŞI NU VEI GREŞI: Daca vorbeste cineva, sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu. Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea pe care i-o da Dumnezeu: pentru ca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Hristos, a caruia este slava si puterea in vecii vecilor! Amin. (1Pet.4:11).

VA URMA….

~sprelumină~

(duţu)

Un gând despre „TINERE, FII UN MODEL PENTRU ALŢI (1)

Lasă un comentariu